------------------  SINGAPORE  ---------------

                     Naar de foto's                                                                                        Naar de startpagina

De verhalen uit Singapore:

6 mei: Vadertje Staat en Moeder Barbie

 

Wij zijn op 30 april in Singapore toegekomen!

6 mei: Vadertje Staat en Moeder Barbie

We zijn nog steeds in Singapore! Eigenlijk was het de bedoeling dat we nu al in Indonesie zouden zijn, maar het lijkt alsof Singapore het niet zo begrepen heeft op onze planning. Als we ons voornemen om de botanische tuin te bezoeken stortregent het en als we beslissen om een dagje rond te lopen in de shopping malls is het stralend weer. Vandaag hadden we ons eigenlijk voorgenomen om Sentosa eiland te bezoeken, maar vanochtend regende het pijpestelen, compleet met donder en al, dus hebben we onze plannen weer eens omgegooid en beslist om er vandaag dan een internetdagje van te maken. En o ironie, nu (het is namiddag) schijnt de zon en is het weer broeiend heet... Wij vermoeden in ieder geval dat er kwaad opzet in het spel is :-)
Maar de hoofdreden waarom we nog niet naar Indonesie vertrokken zijn zijn de darmen van Lieve. Sinds de ziekte in Myanmar heeft zij al permanent last van buikloop. Nu heeft Lieve wel regelmatig last van zwakke darmen, ook in Belgie, daarom hebben we er niet meteen veel aandacht aan besteed, maar het begon toch wel zeer lang te duren. In Hat Yai zijn we dan op zoek gegaan naar een apotheker en in de veronderstelling dat het nog steeds die bacterie was, hebben we een nieuwe antibiotica kuur gekocht en een darmflora versterkend drankje. En dat bleek effect te hebben, na dag twee van de kuur lag er een mooi drolletje in de wc pot! Lieve was zo blij als een klein kindje dat haar eerste kaka gelegd heeft -begrijpelijk, na vijf weken slappe bedoening en we dachten dat de situatie eindelijk onder controle was. Maar de eerste dag na de kuur was het alweer niets fraais meer. En nu we in Singapore zijn, waar de gezondheidszorg zowat de beste is van heel zuid-oost azie en waar engels de voertaal is, besloten we om toch maar eens naar het ziekenhuis te gaan om het allemaal te laten onderzoeken. Gisteren hebben we dus voor het eerst in ons leven op reis een ziekenhuis bezocht en we waren aangenaam verrast. De dokter heeft Lieve een resem medicijnen voorgeschreven -een aantal om meteen te nemen, een aantal voor het geval dat...- en we hebben een staaltje kaka achtergelaten voor verder onderzoek. Maandag mogen we om de resultaten gaan en dan weten we dus meer. Wat de kosten betreft, een hele hele grote pluim op de hoed van Elvia verzekeringen. Door hun tussenkomst (we hadden gebeld voor we naar het ziekenhuis vertrokken) moesten wij niets vooraf betalen, alles wordt rechtreeks door hen betaald, zelfs de telefoonkosten tot op de laatste frank. Vanmorgen kregen we in het hotel zelfs nog telefoon van Elvia om ons even te melden dat alles in orde was en dat we ons maandag ook nergens iets van moeten aantrekken! Wij zijn alvast een zeer tevreden klant!
Voor de bezorgde lieverds in Belgie: met Lieve gaat het echt zeer goed eigenlijk. Alleen de darmen durven af en toe op te spelen, maar dat is niet iets waardoor je je reis laat beinvloeden. Dus een oproep aan de mensen thuis, maak jullie niet ongerust, alles gaat nog steeds prima en naar alle waarschijnlijkheid is het gewoon die bacterie die nog wat stuiptrekkingen heeft (dat zei de dokter).

En hoe is Singapore nu eigenlijk hoor ik u denken. Wel, zeer aangenaam en een superleuke adempauze van het drukke, hectische zuid-oost azie. Singapore is in bijna niets te vergelijken met de rest van Azie. Daar waar Bangkok bulkt van de contrasten, lijkt alles in Singapore eenvormig. Singapore is tot in de puntjes geregeld. Vadertje Staat heeft alles mooi georganiseerd en iedereen die niet binnen de lijntjes loopt riskeert zeer hoge boetes. Een boete voor schuin de straat over te steken, een boete voor een papiertje op de grond gooien, een boete voor eten in de metro, een boete voor roken binnen in de gebouwen, een boete voor rondhangen op plaatsen waar dat niet mag, een boete voor skateboarden en ga zo maar door. Het resultaat is een efficiente, nette stad, waar iedereen mooi in de rij staat aan te schuiven (een grote uitzondering in Azie), waar auto's netjes op hun eigen rijvak blijven rijden, .... Het is best een aangename stad om in te verblijven ook al is het voor ons iets te weinig aziatisch om echt ons hart te kunnen stelen. Maar ook dat heeft weer zijn voordelen, want nu kunnen we genieten van een potje echte koffie en van stokbrood met kaas of choco! Heerlijk! En het zijn net die dingen die Singapore ook leuk maken, want echt veel is niet te zien. We hebben het grote geluk gehad dat we het paleis van de president hebben kunnen bezoeken op 1 mei. Het paleis en het park daarrond zijn maar een paar dagen per jaar open en 1 mei is daar een van. Echt veel was er niet te zien, een groot koloniaal gebouw met imponerende hallen met nog imponerender kristallen kroonluchters en een mooi groot park met uitzicht op de torens van de shopping centra. We zijn er ook in geslaagd om de botanische tuin te bezoeken op een droog moment en hebben genoten van de adembenemende orchideeentuin die er deel van uitmaakt. We hebben genoten van een wandeling door chinatown en van een andere wandeling door het oude koloniale district, maar misschien nog het meest van al hebben we genoten van de shopping centra! Singapore is echt niet de stad van de monumenten of de rijke cultuur, Singapore is een groot shoppers mekka! Er is zo goed als geen enkele straat zonder shoppingcentrum en op Orchard road ligt het ene centrum tegen het andere geplakt.

Wij hebben echt al het grootste plezier gehad met door shopping malls kuieren en kijken wat ze allemaal verkopen. Lieve had vooraf al even opgezocht waar ze in Singapore aan speciale Barbies zou kunnen raken voor haar collectie en dus konden we meteen met een doel rondkuieren. De grootste speelgoedwinkel Toys"R"Us, waar we ons heel veel van voorgesteld hadden, had helaas geen enkele speciale collector doll. We waren wat ontgoocheld, maar gelukkig had Takashimaya (twee blokken verder) wel al het een en ander. Dus de hoop op goede deals steeg weer gestaag. En toen we in Takashimaya (waar ze geen koopjes hadden) aan de praat raakten met andere barbieverzamelaars kon het geluk niet meer op. We kregen namelijk het adres van een winkel in de buitenwijken van Singapore die uitsluitend gewijd is aan speciale verzamelpoppen waaronder voornamelijk Barbie. Magma Heritage -die winkel- binnenkomen was echt precies barbieworld binnenstappen: roze vitrinekasten die van de vloer tot het plafond volgestouwd stonden met speciale barbiepoppen. Eindelijk konden we eens al die speciale poppen in het echt zien, een kans die je in Belgie jammer genoeg niet krijgt. En kopen in een winkel is en blijft toch zo veel aangenamer dan kopen via het internet. Toen we een dag of twee later in Kinokuniya, een enorme boekenwinkel, ook nog een hele resem naslagwerken over barbieverzamelingen vonden, kon Lieve's geluk helemaal niet meer op

Het extra leuke van de zoektocht naar Barbies is dat we daardoor al die shopping centra bezocht hebben en ook gezien hebben wat er in welk deel van Singapore zoal te beleven valt, want je loopt door de verschillende delen van de stad en kan daardoor ook duidelijk de verschillende gezichten herkennen. Singapore mag dan wel vrij uniform zijn, toch is de bevolking veel diverser dan op andere plaatsen. Eigenlijk bestaat de Singaporees niet. De bevolking bestaat hier voor het overgrote deel uit Chinezen en Indiers, aangevuld met Malay en westerlingen. Door die diversiteit is de voertaal na de onafhankelijkheid Engels gebleven en worden daarnaast binnen de verschillende bevolkingsgroepen Chinees en Hindi gesproken. Alle opschriften in de metro staan bijvoorbeeld in vier talen opgeschreven: Engels, Chinees, Hindi en Malay. En dat de bevolkingsgroepen niet altijd even best met elkaar overeenkomen kunnen we elke morgen ondervinden als we aan de ontbijttafel zitten bij onze (Chinese) hoteluitbater. Hij heeft het echt niet begrepen op Indiers en kan eigenlijk geen enkel goed woord over hen kwijt. Het grappige van de zaak is wel dat hij Indiers die zaken verwijt die wij indertijd zo storend vonden aan Chinezen: het staren, spuwen,... Enfin, vooroordelen zijn helaas de wereld nog niet uit en ze zijn ook niet enkel in Belgie te vinden. We laten het ons niet aan ons hart komen en blijven genieten van de diversiteit die volgens ons enkel verrijkend kan werken.

Hoe onze planning er nu verder uitziet weten we zelf ook niet echt, alles zal een beetje afhangen van het resultaat van het ziekenhuis. Als dat allemaal prima is, vertrekken we waarschijnlijk woensdag 10 mei naar Jakarta, Indonesie. We houden jullie zeker op de hoogte!

Dank dank dank voor iedereen die moedig in de pen blijft kruipen. We zijn steeds dolblij als we jullie berichten kunnen lezen.

Aan de mensen van de dansschool: Allemaal een hele dikke proficiat met jullie schitterende resultaten! Het is ons hier nog niet vaak gelukt om een paar danspasjes te plaatsen, maar we beloven dat we ons best doen om het niet te vergeten!

stuur ons een berichtje                                                                                                    terug naar boven

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------